Dieta (nie)tylko dla sportowców, cz.2. Dobra dieta jest ważniejsza nawet od samego treningu.

Możesz biegać, skakać i podnosić ciężary większe od niejednego kulturysty, jednak przez to nie staniesz się herosem na siłowni. Zawodowi sportowcy nie muszą zastanawiać się nad tym, co zjedzą przed i po treningu. Mają swoich specjalistów od żywienia, którzy w sposób indywidualny układają przeznaczone dla nich diety. Wiedz jednak, że każdy może sobie skomponować jadłospis, uwzględniający odpowiednią ilość wartości odżywczych, witamin i minerałów. Nie musisz wykupować subskrypcji u internetowych mistrzów kuchni. Pieniądze przeznacz na dobrej jakości produkty. Tak naprawdę wystarczy ci poznać wartości kaloryczne oraz procentową zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu. Nie powiem ci ile czego powinnaś/powinieneś dziennie spożywać, gdyż każdy ma inny metabolizm. Drugą ważną kwestią jest aktywność fizyczna. Jeśli jakikolwiek sport jest ci obcy, a swój wolny czas spędzasz przed telewizorem lub komputerem, tym szybciej wprowadź w swoje życie zmiany nie tylko w kwestii jedzenia. Tutaj tylko sobie wspomnimy o tych najważniejszych produktach, których nie powinno zabraknąć w twojej diecie. Podzielmy sobie produkty na 3 kategorie.

1. Spożywane każdego dnia Woda – minimum 1,5-3 litrów. Pełnoziarniste pieczywo – 1-2 kromki. Jogurt naturalny – w zależności od intensywności treningu, gdyż im więcej ruchu tym twój organizm potrzebuje większej dawki białka. Czerwone warzywa lub owoce bogate w witaminę C.

2. Spożywane kilka razy w tygodniu Chude mięso z kurczaka – podstawa wielu dań dedykowanych sportowcom. Jajka- źródło żelaza oraz białka. Filety z morskich ryb – bogate w kwasy omega-3. Warzywa liściaste – źródło magnezu.

3. Spożywane raz w tygodniu Ziemniaki – mają w sobie dużo węglowodanów, ale trzeba korzystać z tego źródła z umiarem, gdyż nadwyżka energetyczna od razu zmieni się w dodatkowy tłuszcz. Płatki śniadaniowe – są smaczne i pożywne, ale nie bez przyczyny, ponieważ posiadają sporo cukru.