Kurs dietetyki i suplementacji. Jak jeść zdrowo i wydajnie względem potrzeb organizmu

Zaktualizowano dnia 12 kwietnia 2021

Trendy w dietetyce są zmienne, dlatego każdy specjalista dietetyki i suplementacji musi być równocześnie brokerem informacji, który potrafi profesjonalnie ocenić, czy dana informacja jest prawdziwa i które wiadomości nadają się do dalszego przekazywania. Dietetyk to zawód niezwykle odpowiedzialny, szczególnie jeśli dana osoba zajmuje się dietą sportowców, która musi być doskonale dopracowana.

Aby zostać specjalistą w tym zakresie należy ukończyć kurs dietetyki i suplementacji, które obejmuje zagadnienia takie jak: podstawy żywienia człowieka, zaawansowane systemy odżywiania, dietetyka i suplementacja w sporcie oraz psychodietetyka i coaching. Podczas szkolenia przyszły specjalista otrzymuje wiedzę z zakresu dietetyki i mikroskładników, poznaje różne podejścia dietetyczne, zdobywa umiejętności psychologiczne oraz uczy się obliczać zapotrzebowanie człowieka na kalorie, planować posiłki i prawidłowo układać dietę specyficznej grupie, jaką są sportowcy.

Dlaczego tak ważna dla sportowców jest prawidłowa dieta? Sportowiec jest osobą prowadzącą niezwykle aktywny tryb życia, dlatego też jego zapotrzebowanie na kalorie i suplementy jest zupełnie inne niż u przeciętnego człowieka. Odpowiednia strategia żywieniowa zwiększa wydolność zawodnika, zapobiega niedoborom składników odżywczych, zmęczeniu, problemom z metabolizmem, odpornością i kontuzjami. Wydawać by się mogło, że dieta nie może mieć wpływu na powstawanie urazów, lecz w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Przykładowo niedobór wapnia obniża wytrzymałość kości, przez co stają się one osłabione i podatne na złamania, natomiast niedobór cynku odpowiada za spadek odporności i częste infekcje, które uniemożliwiają startowanie w zawodach. Przyszli specjaliści dietetyki i suplementacji podczas szkolenia uczą się, jak prawidłowo określać somatotyp sportowca (endomorficzny, ektomorficzny, mezomorficzny) i względem niego ustalać odpowiednią dietę bogatą w niezbędne składniki odżywcze. Dla każdego sportowca ustala się indywidualną dietę, biorąc pod uwagę jego wiek, płeć, rodzaj uprawianej dyscypliny, wagę, somatotyp i inne czynniki. Zadaniem specjalisty jest także prawidłowa suplementacja sportowców – skuteczna i bezpieczna – polegająca na podawaniu odżywek, aminokwasów, witamin i innych suplementów niezbędnych do utrzymania zdrowia.
Skąd jednak czerpać wiedzę na temat zdrowego i wydajnego żywienia względem organizmu? Autorzy Wirtualnego Centrum Treningowego, czyli wykwalifikowani trenerzy personalni, dietetycy i fizjoterapeuci, na łamach portalu dzielą się swoją wiedzą z zakresu wykonywanego zawodu i zdobywania wiarygodnych informacji. Przede wszystkim zwracają uwagę na to, by podczas wyboru spotkań i konferencji dietetycznych kierować się prelegentami, którzy mają tam wystąpić i wybrać dla siebie kilka autorytetów – ciekawych i szanowanych w kręgu dietetyków. Osoby poważane przez naukowców są dobrym źródłem wiedzy dla specjalistów dietetyki i suplementacji.

Głównym źródłem informacji są jednak książki, gdyż często materiały znalezione w internecie mogą być niewiarygodne lub sponsorowane. To, że dane wydawnictwo zdecydowało się na publikację treści jakiegoś autora, daje nam sygnał, że owe badania zostały wnikliwie sprawdzone przed drukiem. Do kanonu literatury, którą w swojej biblioteczce powinien mieć każdy specjalista dietetyki i suplementacji, należą książki takie jak Żywienie w sporcie Anity Bean, Żywienie w sporcie Ireny Celejowej i Żywienie i suplementacja w sporcie, rekreacji i stanach chorobowych – praca zbiorowa wydana przez AWF Katowice. Wymienione publikacje to wyczerpujące kompendia wiedzy na temat podstaw żywienia w sporcie, które obowiązkowo powinien znać każdy specjalista dietetyki. Aby uzupełniać wiedzę zawartą w książkach i być na bieżąco z tym, co dzieje się w świecie dietetyki, można zaprenumerować jeden ze specjalistycznych magazynów dietetycznych lub śledzić bieżące badania i eksperymenty naukowe na prywatnych stronach instytutów lub autorytetów dietetycznych. Każdy specjalista dietetyki powinien także sprawdzać źródła, z którymi ma do czynienia – przede wszystkim źródła internetowe – konsultując je z innymi specjalistami lub poszukując podobnych informacji na innych stronach internetowych.

Więcej informacji na temat kursu znajdziesz na stronie: https://pakis.pl/kursy/99/kurs-dietetyki-i-suplementacji